Biodiversiteit bevorderen - hoe doen wij dat?

Verdichte bodem

Steeds meer hagen en bomen op het park van Ons Buiten gaan dood. Dit komt doordat steeds meer bodems verdichten. Verdichting ontstaat doordat bodems steeds minder organische stof bevatten en daardoor steeds minder bodemleven en ook steeds minder luchtig zijn. En door de verdichting staat het land in de winter steeds vaker onder water. Bomen en boomwortels zijn zo letterlijk aan het stikken, ook bij Ons Buiten. Dit is een mondiaal probleem welke heel langzaam gaat en daardoor niet wordt opgemerkt.

Bij Ons Buiten pakken we dit probleem aan. Wij willen dit aftakelingsproces omkeren en weer omtoveren tot gezonde luchtige bodems die zorgen voor een rijke biodiversiteit zodat het park weer gaat gonzen van leven. Ondertussen hebben wij enkele dode hagen vervangen door verschillende soorten wilgen. Wilg is een soort die in tegenstelling tot liguster met natte condities kan omgaan. De komende jaren gaan we kijken welke van deze wilgen ons het meeste bevalt en gaan we proeven doen om de bodem stapsgewijs weer los te maken.

Venkel

Aan de voet van jonge boompjes planten we vaak venkel. Venkel heeft een bijzonder talent. In dorre gebieden rond de Middellandse zee is venkel vaak de enige plant die nog groen is. Venkel kan in droge periodes heel goed waterdamp uit de atmosfeer opnemen. En venkel heeft een dikke penwortel waarin het water opgeslagen wordt. Door een boompje bij een venkel te planten kan het boompje het water uit de venkel halen en zo de moeilijke startperiode doorkomen. Dit is een methode waarmee woestijnen weer bebost kunnen worden. Wij gebruiken de venkel op het park van Ons Buiten ook, wij hoeven zo de jonge boompjes geen water te geven. 

Mulchen

Tussen de planten bedekken wij de grond met mulch. Mulch is organisch materiaal, bijvoorbeeld maaisel van gras of snippers van takken en blad. Wij bedekken hiermee de grond als voedsel voor het bodemleven, zo wordt het bodemleven steeds rijker en de bodem steeds vruchtbaarder. En zo voorkomen wij dat de bodem uitdroogt en zo voorkomen wij ook dat wij veel moeten wieden. Zo kunnen wij steeds meer tijd richten op de service die we echt belangrijk vinden terwijl we gelijktijdig de biodiversiteit verhogen. 

  

Klaver

Op veel plaatsen op het park zaaien wij klaver. Klaver is een heel handig bodem bedekkend plantje. Het zorgt er voor dat de bodem beschermd is voor de zonnewarmte, zo droogt de bodem niet uit. De bloemen zitten vol nectar en dit maakt klaver voor bijen interessant. En klaver is lid van de familie der vlinderbloemigen, de plantenfamilie die zich kenmerkt doordat ze stikstof kunnen binden en overdragen aan andere planten. Maar bovenal zorgt klaver er voor dat wij niet veel hoeven te wieden.