BLUE ONS BUITEN

28 oktober 2019

Het green team van Ons Buiten komt regelmatig bij elkaar om de duurzaamheidsgedachte van Ons Buiten te bespreken. Wat gaat goed? Wat kan beter? Hoe kan Ons Buiten duurzamer worden? Het liefst zouden we afval helemaal willen voorkomen. Omdat dit nog niet mogelijk is, zetten we in op compostable disposables, stoppen we bewust met welkomstpakketjes in de huuraccommodaties en maken we in de buitensuites gebruik van shampoo dispensers i.p.v. kleine flesjes. Allemaal bewuste acties vanuit onze overtuiging dat de wereld moet veranderen en elke actie telt! Om deze reden staat er tegenwoordig een blauwe container in de milieustraat. 

Spullen hergebruiken

Omdat er nog wel afval ontstaat, willen we laten zien dat er, naast weggooien, ook de keuze is om je afval nog een kans te geven. Gooi niet zomaar alles weg, maar kijk goed of de spullen nog een bestemming kunnen krijgen! Glazen potjes, PET flessen, doppen, stof, wol... you name it, het is niet alleen potentieel werkmateriaal voor DE KUNSTBENDE, HET KLUSTEAM of DE GROENE VINGERS van Ons Buiten, maar ook voor jezelf biedt het de mogelijkheid om her te gebruiken in plaats van nieuw te kopen. Opeens zie je in dat lege potje appelmoes, dé nieuwe kaarsenhouder voor ’s avonds bij de tent. Of een oude sok wordt met wat naaiwerk de lievelingsknuffel voor in de camper... Lege blikken, stukjes stof met zand erin zorgen voor een middag bowling om nooit te vergeten. Wees creatief! Deel, ruil en neem mee!

Circulair bouwen

Het voorkomen van afval houdt ons bezig. In het groenbeheer willen we onze voetafdruk het liefst zo groot als mogelijk laten worden. We willen creëren: biomassa en biodiversiteit. Daar gaan we voor.  Als het gaat om infrastructuur en gebouwen houden we de voetafdruk liever klein. Voor de nieuwbouw van pool & wellness in de winter van 2019/2020, gingen we specifiek op zoek naar bouwpartners die afgestemd zijn op onze duurzaamheidsgedachtes en ervaring hebben in circulair bouwen. Het sloopbedrijf ging afval scheiden en als het kan, hergebruiken. Tegenwoordig is er meer mogelijk dan een duurzaam energiebeleid. Het bankirai hout, afkomstig van de meerpalen uit de haven van Veere, is als muurbekleding in de nieuwe relaxruimte toegepast. Materiaal dat nieuw gekocht was, is getoetst op bruikbaarheid in de toekomst. In hoeverre kunnen wij waarborgen, dat het materiaal geen afval wordt, maar ook weer hergebruikt kan worden? Dit alles dient vastgelegd te worden in een zogenaamd materialen paspoort. We nemen verantwoording vanuit onze overtuiging. 

#blueonsbuiten

De blauwe container in het klein, de nieuwbouw in het groot; iedereen kiest zelf hoe ver zij of hij wil gaan. Fijn is als we elkaar hierbij kunnen inspireren. Deel jouw blauwe moment op Instagram en maak gebruik van onze hashtag! 

Green Key

Ons Buiten is in bezit van de Gouden Green Key. Ook b.v. op het gebied van voedsel, energie en schoonmaak maken we bewuste keuzes. Elke dag een stukje beter.

Een greep uit onze duurzame toepassingen:

- een bewust vlees- en visvrije menukaart

- bewuste keuze voor lokale leveranciers zoals Bioduin, de Zeeuwsche Zoute, Schellach en Speltbakkers

- duurzame koffie van Santas

- toepoassing van zonnepanelen, zonneboilers, oplaadpaal voor elektrische auto's en fietsen

- gebruik van tersano ozon water als schoonmaakmiddel