De vrijheid van buiten spelen

26 september 2019

Ongedwongen je eigen impulsen volgen

Buiten spelen staat al snel gelijk aan onderzoeken, ontdekken en vooral: vies worden, je eigen impulsen volgen, in bomen klimmen en doen waar je zin in hebt.

Vanaf het seizoen 2020 wordt het zwembad een pool met een rustige uitstraling en zicht op de natuurlijke tuin. In de pool zullen verschillende activiteiten aangeboden worden en er blijft bovendien veel tijd over voor je eigen invulling. We hebben bewust gekozen voor een pool in plaats van een zwembad, omdat wij geloven in de creatieve kracht van elk mens en in de weldaad van een rustige omgeving. Watergym, banen trekken, wedstrijd, relaxation sessie, floating, zeemeermin zwemmen… we laten ons verrassen door jouw creativiteit. 

Dat heeft nog niet veel met buiten spelen te maken? Klopt, echter naast het overdekte tuinterras, zal een grote water-modder-zand speeltuin ontstaan welke volledig in het teken zal staan van het buiten zijn. Sloten graven, dammen bouwen, alleen of samen aan de gang gaan, vies worden. We weten hoe gezond buiten zijn en buiten spelen is; je beweegt meer, dus vindt er geestelijke en lichamelijke ontwikkeling plaats. Daarnaast ontstaan er makkelijk vriendschappen (soms wel voor het leven) waardoor het zelfvertrouwen groeit. De motoriek wordt verbeterd en ruimte, diepte en snelheid kunnen steeds beter ingeschat worden. Je slaapt en eet beter en, misschien wel het leukste, je maakt herinneringen.

En wat als het koud is of regent? 

De water-modder-zand speeltuin ontstaat pal naast ons overdekte tuinterras. Met de juiste kleding zullen de kinderen warm en droog blijven. Zie je het zelf even niet zitten om mee te doen, maar wil je wel in de buurt van je kind blijven? Ga lekker met een boek of kop koffie op het terras zitten of in de hangmat liggen. 

Wilg op zijn kop

De afgelopen jaren is in de tuin van Ons Buiten een natuurspeeltuin ontstaan met verschillende speelaanleidingen. We zien kinderen urenlang in de buitenkeuken een moddersoep maken of hutten bouwen. Er is veel ruimte voor creativiteit in elke stemming. Ook de speeltuintjes verspreid over het park hebben hier en daar al een natuurlijke opvolger gekregen. Denk bijvoorbeeld aan een drietal wilgen op zijn kop. Een raket, een huis, een schip… of gewoon een boom om in te klimmen. Jij beslist!