Dierlijke collega's

31 augustus 2019

'Sinds 2018 staan er een aantal bijenkasten in de dierenweide. Ik ben Maggy, imker op Ons Buiten en vanaf het voorjaar tot de herfst wekelijks met de controles van de bijenkasten bezig. Door de controles weet ik of de bijen gezond zijn, geen zwermen veroorzaken en genoeg voedsel hebben. Bijen zijn mijn passie, omdat ze belangrijk zijn voor ons allemaal. Zij zorgen voor bestuiving van planten, waardoor wij mensen van verse groente en fruit kunnen genieten. Ons Buiten met zijn heerlijke bloemen is een feest voor de bijen; vandaar dat ik voor deze fijne plek heb gekozen. Graag ondersteun ik met de bijen het doel van Ons Buiten om de biodiversiteit op het campingpark te bevorderen. 

Imker Maggy vertelt

Elke keer als de controle bij de bijenkasten is gedaan, kom ik weer nieuwe gasten tegen. Ik waardeer enorm als iemand vragen heeft en geef er graag antwoord op. Kom je mij op Ons Buiten tegen, stel dus gerust je vragen! Vanaf het seizoen 2020 geef ik regelmatig uitleg over bijen, het imker zijn, de controles en het werken met een bijenvolk. In de activiteitenagenda onder de rubriek ‘op het park’  kan je zien, wanneer de volgende ‘Imker Maggy vertelt’ activiteit plaatsvindt.

Zwermen

Elk jaar proberen de bijen zich te vermeerderen door te zwermen. Hierbij vliegt de helft van het bijenvolk weg uit de bijenkast om een nieuw huis te zoeken. Het is best bijzonder om te zien omdat er dan opeens heel veel bijen in de lucht vliegen. De meeste imkers proberen dit proces door goede controles en bepaalde technieken tegen te houden. Het is een leuke ontwikkeling dat in en om Oostkapelle de meeste bijenkasten van heel Walcheren staan. Misschien ben je tijdens een wandeling al andere bijenkasten tegen gekomen?  Soms kan het dus zijn dat er een zwerm op Ons Buiten te vinden is. De bijen kunnen dan van mij zijn, maar soms ook van een collega imker. Mijn advies: geen paniek, blijf op afstand, meld het bij een van mijn collega’s op Ons Buiten, zodat ik geïnformeerd wordt en de bijen weg kan halen.' 

Tot ziens op Ons Buiten,

Imker Maggy