Van fluistertuin tot theater

Van de dierenweide tot het groene theater verloopt het groene hart van Ons Buiten. 

De tuin draagt zorg dat iedereen zich prettig voelt, ongeacht de leeftijd en stemming. In contact gaan met onze dierlijke collega's, voetballen op de speelweide, klimmen & klauteren op de speelheuvel en in de duinvallei, van de kabelbaan af gaan, een hut bouwen naast het bruggetje, spelletjes op het grote waterkussen, een heksensoep maken in de modderkeuken, luieren op een grasheuvel of plateau. De fluistertuin en de wilgentunnels bieden privacy als je even niet gezien wil gaan worden en in het groene theater mag je ten alle tijden even een podiumbeest zijn. De kampvuurplek kan wel verhalen vertellen want er wordt in de schoolvakantie veel gezongen en gelachen. Alleen of samen; de tuin is een natuurlijke omgeving waar iedereen zijn gang kan gaan. 

Water-modder-speeltuin

Lees hier onze blog over de kracht van het buiten spelen!

De kas

Een kas geeft de collega's van het groenbeheer een plek voor het telen en onderzoek. Het groenbeheer team is op verschillende plekken bezig met bokashi of vaste planten die nog niet eerder zijn toegepast. Jorn, Jos en Joël zijn aan het experimenteren hoe we tegelijk het onderhoud kunnen beperken en biodiversiteit kunnen bevorderen. Met ondersteuning van landschapsarchitect Jos Willemsen halen we veel inspiratie uit de permacultuur gedachte. De stip op de horizon is dat Ons Buiten een voedselbos is, waar elke plek uniek is en het bossysteem zelf maakt dat er nutriënten en mineralen voor planten opneembaar worden gemaakt. Lees hier hoe we deze droom stap voor stap waar gaan maken. 

Dierlijke collega’s 

Dromen waar maken lukt in ons geval in een team beter dan alleen. Daarom horen de kippen en minivarkens Max & Ruby ook tot onze collega’s. De dieren worden bewust verplaatst zodat hun mest de bodem tijdelijk verstoort, verrijkt en verbetert. De bijen van imker Maggy dragen door bestuiving bij aan biodiversiteit en een goede oogst. Tijdens de aanleg van de muren in de tuin hebben we tussen de hergebruikte tegels veel plekken voor solitaire bijen gecreëerd. Lees hier de blog van imker Maggy. 

Tuinterras

Vanaf het seizoen 2020 is het tuinterras van DE HUYSKAMER overdekt, zodat je ten alle tijden droog kan zitten. Het terras en het pleintje ernaast biedt o.a. hangmatten en loungesets waar je je thuis kan voelen. Bestel je een verse muntthee, zo worden de blaadjes uit de tuin geplukt. Kom je in het juiste seizoen langs, maak je gebruik van onze zoekkaart ‘ eetbare planten’  en proef je misschien voor het eerst in je leven en bloesem van een daglelie of een blad van een Linde. 

De focus in de gehele tuin ligt op jouw creativiteit en behoefte. Waar heb jij zin in vandaag?