BIJEN VERHUIZING

16 maart 2022

De bijen van ONS BUITEN zijn in goede handen van imker Miranda. Op dit moment is ze druk bezig om ruimte te creëren voor een veilige balans tussen mens en bij. Ze vertelt wat er allemaal bij komt kijken.

Miranda: “We zijn op zoek naar een nieuwe plek voor de bestaande bijenkasten van ONS BUITEN. De huidige plaats van de bijen is door de veranderingen op het natuurontwikkelingsterrein niet meer veilig voor de mens. De bijen zouden te vaak, te dichtbij kunnen komen. Wanneer ze dan bijvoorbeeld per ongeluk in iemands haren vliegen zouden ze uit angst gaan steken. Een veilige afstand van alle gasten en het team is dus belangrijk.

Tegelijkertijd willen we ze wel in het zicht houden, zodat we dit seizoen gasten goed mee kunnen nemen op verkenning in de boeiende en belangrijke wereld van de bijen. Informatieoverdracht en bewustzijn helpen bij de versterking van de balans tussen mens, natuur en omgeving.

Willen we de huidige bijenkasten blijven gebruiken, dan zouden we gebonden zijn aan een radius van maximaal 50 meter. Bijen zijn namelijk erg gehecht aan hun plek en als de kasten verder verplaatst zouden worden, dan raken de bijen verdwaald en in de war. Ze zouden terugkeren naar de oude plek van de kast, die er dan niet meer zou staan.

Gelukkig heb ik op Walcheren ook nog op andere natuurlijke plekken bijenkasten staan. Daarom ben ik bezig met een grote verhuizing tussen de bijenvolken van ONS BUITEN en buurvolkeren, zo’n 3 km verderop. De verhuizing mag alleen plaatsvinden als de temperatuur boven de 15 graden is. Dus het is belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten houden en goed te plannen.”