CURSUS MET JOS WILLEMSEN

27 juni 2022

TEAMING WITH LIFE - de mens als nuttige soort

Fascinerende en efficiënte manieren van (samen)leven leren ons dat door met de natuur samen te werken we zelf ook veel efficiënter en 'nuttiger' kunnen leven. Door kennis van verrassende creatiepatronen helpt deze tweedaagse cursus je bij het omdenken van circulair naar creatiegewijs. Zie hoe een vergrootte positieve ecologische footprint een rijker, duurzamer en veel leuker leven mogelijk maakt: de mens als nuttige soort.

ALLES OVER DE POSITIEVE ECOLOGISCHE VOETPRINT,
EN HOE JE DIE LEERT VERGROTEN

Cursus
o.l.v. Jos Willemsen
Data:
16 en 17 juli 
19 en /20 september 
24 en 25 oktober 
Tijd:
08:00 – 17:30
Locatie:
ONS BUITEN, Oostkapelle
Investering:
€210,00 incl. lunch
Aanmelden: 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Aantal deelnemers:
min. 10, max. 20 personen

Combineer deze twee-daagse cursus met een overnachting. Bijvoobeeld op een camperplaats, of in een BUITEN STUDIO. Of vraag de receptie naar andere mogelijkheden. 

www.teamingwithlife.info

 

Dit zegt Jos Willemsen zelf over het onderwerp:
"In dit programma's draait alles om creatiepatronen, de patronen waarlangs leven evolueert, creëert en uitdijt. Het zijn deze creatiepatronen die nu vaak ontwricht zijn en welke we op heel efficiënte wijze kunnen benutten bij het aanpakken van de grote opgaven waar we voor staan, opgaven zoals klimaat, energie, voedsel, biodiversiteit, water, en bodem. We kunnen deze patronen benutten om onze omgeving steeds meer te verrijken: Onze landschappen steeds vruchtbaarder te maken, steeds productiever, steeds biodiverser en ook steeds leuker.

Wanneer je bedenkt dat leven op deze planeet ooit heel primitief "begonnen is" en vervolgens steeds meer energie van de zon is overgenomen en in steeds meer leven is opgehoopt dan is efficiëntie niet de kunst zo weinig mogelijk energie te ver-bruiken, dan is efficiëntie de kunst zo veel mogelijk energie te ge-bruiken. En hierbij andere soorten in staat te stellen steeds meer energie in de biosfeer op te hopen. Kortom, andere soorten in staat te stellen het leven steeds energieker, vruchtbaarder en productiever te maken. 

En wanneer je ook bedenkt dat alles wat leeft klaarstaat om aan productie én aan duurzaamheidsopgaven mee te werken kun je bedenken dat er nog veel te winnen is door meer met (de talenten van) andere soorten samen te werken. Hoe geven wij andere soorten de kans en de condities om dit te doen? En hoe kunnen wij daar zelf mee aan de slag?

Dit is een oefening waarin we leven gaan laten stromen om hier vervolgens zelf in mee te gaan. Voor thuis of in het werk."

Aan bod komen o.a.:
- Patronen van kosmos, patronen van energie en patronen van ecosysteemprocessen
- Energie, materie en energiematerie
- Ecosystemen, Einstein, Tesla, Darwin en Gandhi 
- Creatiepatronen herkennen
- Creaties en efficiënties van ecosysteemprocessen
- Ontwrichting van het voedselweb
- Bijschaven van kringloop-theorieën
- Stromen langs de weg van de minste weerstand
- De evolutionaire rol van de mens
- De ecologische voetafdruk, van minimaliseren naar optimaliseren
- Het verschil tussen verstoren en verstoren
- Met (talenten van) planten en dieren samenwerken
- Van productie met energie ver-bruik naar productie met energie ge-bruik en energie ophoping
- Van voedselweb naar creatieweb, creatiepatronen optimaliseren
- Van recycleren (eigenlijk downcycleren) naar creatiegewijs 
- Praktische voorbeelden voor thuis of als ondernemer

Inclusief 
Een rondleiding op de regeneratieve boerderij van Oranjehof. Kennismaken met het benutten en optimaliseren van natuurlijke creatiepatronen.

Over Jos
Als landschapper werkt hij zowel zelfstandig als in samenwerking met andere specialisten aan landschappelijke projecten. In zijn werk is hij vooral geïnspireerd door de creërende patronen waarin leven zich doorheen de evolutie heeft ontwikkelt en waarin de biosfeer steeds is verrijkt en uitgedijd. Hoe kunnen we ecosystemen weer laten meewerken? Die vraag met ruimtelijke kwaliteit verbinden drijft hem het allermeest.
lees meer