groentesnelweg

31 mei 2023

Er is begonnen met de aanleg van een groentetuin volgens de methode van zogenaamde no-dig market garden. 

Het is een methode waarmee op een heel kleine oppervlakte heel intens groente wordt geteeld, vaak zelfs meerdere teelten per seizoen. De 'marktstraat' komt als een lange strook in de buurt van de kas te liggen, omgeven door kruiden en de ONS BUITEN 'mascotte plant' KARDOEN. 

Er wordt geteeld in een dikke laag compost, waarbij gekozen is om voor de eerste laag een laag karton op de ondergrond te leggen. Dit onderdrukt wildgroei. Alles wordt met handgereedschap en kleine machinerie verder geoptimaliseerd. 

Bij ONS BUITEN zijn verschillende groentesoorten met verschillende groeisnelheden door elkaar gezaaid. De bedoeling is dat het hele bed snel bedekt is, waardoor er geen ruimte komt voor ongewenste beplanting (voorheen 'onkruid'). Kenner Jos Willemsen en zijn team oogsten eerst de snelgroeiende soorten, zoals radijs, waarna er steeds weer meer ruimte ontstaat voor de langzamere soorten.

Naast radijs worden ook o.a. stokbonen, bieten, knolvenkel, wortelen en palmkool gezaaid. Waarvoor de biologische zaden van De Bolster worden gebruikt.  Meer over de oogst later in het seizoen.