verdieping

16 augustus 2022

WESP IN DE WILGEN

Tijdens lange perioden van hitte en droogte neemt het aantal wespen toe. Zolang ze op enige afstand blijven is er van wespen weinig te vrezen. Bij ONS BUITEN zie je dat ze zich vooral (hoog) in de wilgen ophouden. Dat is waar wespen het meeste voeding kunnen vinden.

Er staan bij ONS BUITEN relatief veel wilgen en wilgentakken. Deze zijn zeer gunstig voor de aanmaak van mulch en de energie-regulering in de bodem. Ook voor de bescherming van jonge planten en om ze de kans te geven zelf goed te wortelen zijn wilgen belangrijk. Tegelijkertijd bieden wilgen snel veel privacy aan bezoekers en geven ze het landschap meer diepte. 

Met de komst van wilgen verandert ook het ecologische evenwicht. Wespen zijn een belangrijk onderdeel hierin. Warme zomers betekenen dat er overal extra veel wespen te vinden zijn; we zien dit regelmatig in het nieuws voorbijkomen.

Het voordeel is dat wespen bij ONS BUITEN zich tegoed kunnen doen aan de voeding in de wilgen. Daarmee blijven ze voornamelijk dáár en komen ze minder snel af op het drinken en eten van mensen. En dus kunnen wespen en mensen op veilige afstand van elkaar de zomer door. 

DORST
In de WATER/MODDER-SPEELTUIN is dit ook mooi te zien. Er zijn hier veel wespen, waar spelende kinderen geen last van hebben. Dit is omdat de wespen in de wilgen blijven. In (extreem) droge perioden zoeken ze echter ook weleens het water op om te komen drinken. Dan is het dus extra oppassen.

SALAMANDERS & EGELS
Ook in de WELLNESSTUIN zien we dat de biodiversiteit toeneemt. Soms is de komst van nieuw leven een uitdaging voor de balans tussen duurzaamheid voor de omgeving en veiligheid van de mens.

Daarom heeft landschapsarchitect Jos salamanders in de tuin geplaatst om zo deze balans gezond te houden. Ook zagen we laatst sinds lange tijd weer meer egels op het park. Zij zijn ook een belangrijk onderdeel van deze totaalbalans en komen dus geheel spontaan weer meer naar ONS BUITEN. We houden het proces in de gaten. En waar nodig helpen we de natuur een handje om gezondheid voor elkaar en de omgeving te waarborgen.

Meer lezen over balans en een gezonde verstoring daarvan voor meer leven!