verdieping

13 november 2022

NIEUWE AANPLANT

Op het eerste gezicht misschien niet zo opvallend: een bergje zand met wat nieuwe zaadjes. Maar wat hier gebeurt is toch vrij innovatief. We zijn namelijk bezig met de verdere ontwikkeling van het nauturontwikkelingsterrein dat ONS BUITEN is. 

Terwijl de HUISJES OP 'T VELD van binnen een upcycle krijgen, passend bij de kernwaarden van ONS BUITEN, worden er buiten zogenaamde hügels, heuveltjes aangelegd. Van hieruit ontstaat dadelijk een voedselbos-achtige omgeving, vol vijgenbomen, bessen voor de deur en lekker ruikende, vruchtbare aarde. 

De heuveltjes zorgen voor een optimale omgeving waarin bodemleven vol voedsel en gezonde schimmels een explosieve groei van het plantengoed stimuleren. Bovendien kan er in de heuvels genoeg water opgeslagen blijven wat in droge perioden planten en bomen ten goede komt. 

Bomen niet planten, maar zaaien
Er worden onder andere eiken, esdoornen en tamme kastanjes gezaaid. Dit gaat veel sneller dan planten, en bovendien behouden de bomen zo hun penwortel, die op de kwekerij wordt afgesneden. Een ander voordeel is dat op een kleine oppervlakte veel meer bomen gezaaid dan geplant kunnen worden, waardoor er meteen al een maximale fotosynthese ontstaat. Dit zorgt er weer voor dat er meer energie geoogst (en in de aarde opgehoopt kan worden). Het is dus niet zo dat oude energie 'teruggegeven wordt', maar zie het als nieuwe, extra zonne-energie die opgeslagen zit in de takken en bladeren zo aan de bodem toegevoegd wordt. Deze energie komt in/op de bodem beschikbaar voor nog meer leven.

Na enige tijd worden de boompjes selectief uitgedund, waarna de grotere sterke bomen alle ruimte krijgen.

De fruitboompjes worden wel geplant. Al snel zullen er onder andere pruimen, kersen en ander fruit beschikbaar komen voor gasten, vogels en dieren. Op de bodem komen verschillende soorten aardbeien en kruiden. Wat vooral ook in de zomer heerlijk gaat ruiken!

Hulpplanten
Verschillende planten, zoals de kardoen, venkel en de klis banen op het terrein letterlijk de weg vrij voor jonge boompjes. Deze planten maken namelijk een dikke penwortel, waarin ze water opslaan. Ze nemen (door fotosynthese) waterdamp uit de atmosfeer op (dat ook bij droog weer beschikbaar is) en slaan dit water op in die zogenaamde vleeschiche wortelstok. De jonge boompjes slaan hier dan hun worteltjes omheen en kunnen zo droge zomers overbruggen.

Voordelen van de katwilg

Wie vaker bij ONS BUITEN is geweest zijn misschien de vele wilgen opgevallen. Ook dit jaar hebben we de wilg weer gestekt. De wilg is een snelgroeiende soort, met een aantal fijne voordelen. 

1. Meteen na het eerste jaar al meters hoog en vol;

2. Vroeg in het voorjaar veel stuifmeel, precies wanneer de bijen het 't hardst nodig hebben;

3. Beheer en oogsten gaat snel en efficiënt (weinig interuptie);

4. Super veel biomassa (voedsel voor bodemleven; daardoor voedsel voor vogels en ander leven);

5. De wilg geeft bij snoeien op de wortels groeihormonen af (oa. gliberine), hierdoor groeit het andere plantsoen veel sneller;

6. Ook door de halfschaduw van de wilg groeit het andere plantsoen veel sneller dan in volle zon;

7. Zowel het bladerdek als de oogsthaksel verminderen de droogtestress aanzienlijk.