Wadi's

24 april 2024

In maart en april was goed het verschil te zien tussen de zones op ons terrein waar al wadi’s zijn aangelegd en de zones waar dat nog niet is gebeurd. 

Het voorjaar is erg nat geweest en toch waren de kampeerplaatsen rondom de wadi’s helemaal bruikbaar en droog. De kampeerplaatsen zonder wadi’s in de buurt waren natter en enkele plaatsen waren zelfs te zacht om op te kunnen kamperen. 

Een wadi is een soort poeltje. Een dieper gelegen stuk waar al het water naar toe kan stromen. Bij droogte staan deze wadi’s leeg, en als het (een tijd) erg nat is, zijn ze gevuld met hemelwater.

Door het water een plek te geven om naar toe te stromen blijven de kampeerplaatsen droog. Niet alleen de kampeerder profiteert hiervan, ook de natuur. Dat verzamelde water is een plek vol leven. Kleine en grotere dieren komen er naar toe. Zelfs als het een tijdje droog is en al het water weer langzaam de grond in is getrokken. Ook al zie je dan geen water meer, de grond is nog wel vochtiger. Daardoor groeien er weer andere soorten planten in en rondom de wadi, die op hun beurt ook weer ander leven aantrekken zoals libellen en waterinsecten.

De kampeerplaatsen in ZUID, randgebied WEST en enkele lanen in NOORD en OOST zijn de afgelopen jaren heringericht. Deze plaatsen zijn iets schuin aflopend. Het water stroomt zo makkelijk naar de wadi’s toe, en in het geheel zie je daardoor het licht glooiende landschap terug dat ooit overal in Zeeland zo typerend was, en zoals we dat bijvoorbeeld ook zin bij het verdronken land van Saeftinghe.