Zomersnoei

21 mei 2024

Denk je eens in. Bomen laten hun zaden vallen en overal ontstaan zaailingen. Al die bomen kunnen niet opgroeien tot volwassen bomen. Maar gelukkig komen de grote herbivoren zoals mammoetten, die de jonge zaailingen uittrekken en opeten. Ze laten hun mest op die plaats achter. 

De jonge boompjes en het jonge blad dat gegeten werd, wordt zo een super waardevolle mest voor de grotere bomen die blijven staan, zodat die nog beter kunnen groeien. 

Het volgende jaar geven ze weer zaden af en ontstaan nieuwe zaailingen. Sommigen blijven staan om te groeien tot een volwaardige boom. Sommigen worden gegeten en voeden de bodem. 

Dit is precies wat we bij ONS BUITEN proberen na te doen. Grote herbivoren hebben we niet, maar gelukkig wel grote mensen met snoeischaren, sikkels en zeisen.
In de vroege zomer, als alle bomen in fris groen blad staan, wordt er gesnoeid. Al dat jonge blad vol (levens)energie wordt verhakseld en als mulch gebruikt op de bodem. In kleine stukjes is dit frisse blad heel goed verteerbaar, en trekt het enorm veel bodemleven aan. 

De bodem wordt beter, rijker en sponsachtiger zodat water beter opgeslagen kan worden en planten beter kunnen wortelen. Door dit steeds te herhalen kan de natuur rijker en rijker worden.

Valt het blad in de herfst dan niet vanzelf naar beneden? Ja, zeker wel. Alleen als de boom haar bladeren laat vallen in de herfst is de energie daar al uit. Droge dorre bladeren zijn moeilijker verteerbaar en geven niet de energie aan de bodem die jonge groene bladeren wel kunnen geven. 

Ben je bij ONS BUITEN tijdens de zomersnoei? We leggen je er graag alles over uit in een workshop. Houd de agenda in de gaten (scrol naar beneden) voor alle activiteiten.