De Manteling

Een natuurgebied rijk aan culturele historie

‘Manteling’ betekent een uit houtgewas-bestaande beschutting tegen de wind. Het is een natuurgebied dat vooral ook rijk is aan culturele historie. Het lijkt in eerste instantie op een gewoon bos maar zit een aaneenschakeling van (voormalige) buitenplaatsen en hun parkbossen in weggestopt. Neem bijvoorbeeld Buitenplaats Berkenbosch, dat in 1644 is gebouwd. De oorspronkelijke aanleg van de tuin is daar nog goed te herkennen: een sterrenbos met straalsgewijs aangelegde lanen.

De grijze boom van Mondriaan

In deze tuinen staan ook enkele monumentale bomen van honderden jaren oud. In de 20e eeuw inspireerde De Manteling diverse kunstenaars. Gedacht wordt dat de grote taxus op Buitenplaats Berkenbosch model heeft gestaan voor twee werken van de schilder Mondriaan, waaronder ‘De grijze boom’ uit 1911.

Kunstig Eikenbos

De Manteling is het thuis van één van de weinige eikenbossen dat direct aan zee ligt. Het werd ooit aangeplant om Walcheren te beschermen tegen de koude Noordzee wind. En dat is te zien. De eikenbomen hebben door de loop van de jaren unieke, kunstige en kronkelige vormen gekregen.


Ruimte in Zeeland